قبرس

کشور قبرس

جمهوری قِبرِس کشوری جزیره‌ای است، در شرق دریای مدیترانه که پایتخت آن نیکوزیا است. این کشور به دو بخش قبرس شمالی (بخش ترک‌نشین) و بخش یونانی‌نشین تقسیم می‌شود که در آن هردو زبان یونانی و زبان ترکی رسمی هستند. این کشور داریای سواحل بسیار زیبا و یکی از توریستی ترین نقاط جهان به شمار میرود...

قبرس ، جزیره‌ای در دریای مدیترانه است که در جنوب ترکیه قرار دارد. این جزیره بعد از ساردنی و سیسیل، سومین جزیره‌ی بزرگ در دریای مدیترانه است. قبرس از نظر جغرافیایی در آسیا قرار دارد اما از نظر سیاسی یک کشور اروپایی محسوب می‌شود و یکی از اعضای اتحادیه‌ی اروپا است.

قبرس چیزی فراتر از یک کشور جزیره‌ای آرام با سواحل زیباست. هزاران سال تاریخ و فرهنگ غنی، چشم‌اندازهای دیدنی و اهالی خونگرم و مهمان‌نواز در این کشور میزبان گردشگرانی هستند که روزبه‌روز بر تعداد آنها افزوده می‌شود. علاوه بر تفریحات ساحلی، سر زدن به دهکده‌های کوچک و بزرگ کوهستانی، یکی از جذاب‌ترین و بهترین بخش‌های سفر شما به قبرس خواهد بود. کلیساهای قدیمی و بناها و شهرهای تاریخی قرون وسطایی از دیگر جذابیت‌های قبرس برای گردشگران است.

تاریخ پرفراز و نشیب قبرس را می‌توانید در بناهای تاریخی به‌ جا مانده ببینید ؛ بقایای بناهای رومی ، موزه‌‌های متعدد و کوچه‌ها و خیابان‌های باریک و قدیمی. این تاریخ زنده را به شکل ویژه و قابل توجهی در شهر پافوس (Pafos) مشاهده خواهید کرد؛ جایی که آثار باستانی متعددی چون مقبره‌ی پادشاهان را در بر گرفته است. این مجموعه مثل یک پارک موضوعی تاریخی در کنار گردشگاه‌های توریستی قرار دارد . از هر دوره‌ی تاریخی ، بنای باشکوهی در قبرس باقی مانده که مانند یک راوی پیر، داستان‌های زیادی از گذشته‌ی این کشور را به زبان می‌آورد.

وضعیت آب ‌و‌ هوا

قبرس آب و هوای مدیترانه‌ای دارد. تابستان‌های گرم و طولانی این کشور از اواسط مه تا اواسط اکتبر ادامه دارند. زمستان‌های ملایم از دسامبر تا فوریه هستند. این دو فصل با پاییز و بهار کوتاه از هم جدا می‌شوند.

در تابستان دمای هوا بالا و آسمان‌ها خالی از ابر است اما نسیم‌های دریایی در نواحی ساحلی، آب و هوای مطبوعی را به دنبال می‌آورند. در این فصل به خصوص در نواحی کوهستانی و حوالی شب، احتمال بارش باران و رعد و برق وجود دارد.

زمستان‌ها معمولا ملایم هستند و بارش باران و برف در نواحی کوهستانی به خصوص در روزهای قبل از کریسمس مشاهده می‌شود.

این کشور روزهای آفتابی زیادی دارد حتی در ماه‌های دسامبر و ژانویه، میانگین زمان آفتابی در هر روز ۶ ساعت است.

بهترین زمان برای سفر

فصل گردشگری در قبرس از آوریل تا اکتبر ادامه دارد. در این فاصله‌ی زمانی هیچ مشکلی برای رزرو پرواز و هتل وجود ندارد و همه‌ی جاذبه‌های گردشگری و رستوران‌ها باز هستند. فعالیت‌های تفریحی متعدد و فستیوال‌های گوناگونی برای سرگرمی گردشگران در نظر گرفته می‌شود. در کنار همه‌ی مزایایی که دارد، از مشکلات سفر در فصل توریستی قبرس می‌توان به شلوغ بودن جاذبه‌ها و بالا بودن قیمت‌ها اشاره کرد. ضمنا بهتر است که از سفر در گرمای شدید ماه آگوست اجتناب کنید. اگر برایتان مقدور نیست که در ماه‌های دیگری غیر از ماه‌های گرم تابستانی سفر کنید، حتما اطمینان حاصل کنید که محل اقامت شما دارای تهویه ی مطبوع و وسایل خنک‌کننده‌ی مناسب باشد. فصل پاییز هم ممکن است بسیار گرم و مرطوب باشد بنابراین روی روزهای خنک سپتامبر و حتی اکتبر حساب نکنید. بهترین زمان برای سفر به قبرس به عنوان گردشگر، دوچرخه‌سوار و علاقه‌مند به طبیعت، فصل بهار است. زمانی که آسمان صاف و هوا ملایم است، ارتفاعات سرسبز و زیبا و رودخانه‌ها و سدها پرآب هستند. در بهار، هرجایی که نگاه کنید گل‌های وحشی روییده‌اند و در آسمان پرندگان مهاجر به پرواز درآمده‌اند.

اگر باز هم می‌خواهید انتخاب بهتری برای زمان سفر داشته باشید، سفر در جشن ایستر را انتخاب کنید. این جشن بزرگ در تقویم ارتدکس زمانی است که در شهرها و دهکده‌های کوچک و بزرگ این جزیره، هزاران رویداد فرهنگی برگزار می‌شود.

در فصل زمستان، تجربه‌ی سفر شما به قبرس، محلی‌تر و اصیل‌تر خواهد بود و فراتر از یک سفر توریستی عادی  را تجربه خواهید کرد. اما در نظر بگیرید که آب و هوا چندان مساعد نیست و شاید بسیاری از جاذبه‌های گردشگری و رستوران‌ها تعطیل باشند. برای استفاده از اندک امکانات اسکی در قبرس می‌توانید در فصل زمستان به نواحی کوهستانی سفر کنید.

 

هزینه‌های سفر

هزینه‌ی اماکن اقامتی

برای اینکه در هتل‌های ارزان اقامت کنید بابت اتاق با حمام اشتراکی باید بین ۲۵ تا ۳۵ یورو بپردازید. اتاق‌های دوتخته در هتل‌های میان‌رده در حدود ۶۰ یورو هزینه دارند. اگر بخواهید در هتل‌های لوکس اقامت کنید باید شبی ۱۲۰ یورو بپردازید.

هزینه‌ی غذا

در قبرس می‌توانید در بازارچه‌های محلی و سوپرمارکت‌ها، مواد غذایی را با قیمت‌های ارزانی خریداری کنید و خودتان وعده‌های غذایی را آماده کنید. با این کار هزینه‌ی خورد و خوراک شما بسیار کاهش پیدا می‌کند. اگر بخواهید در رستوران غذا بخورید بابت یک وعده غذا به همراه نوشیدنی باید ۲۵ یورو برای یک رستوران خوب هزینه کنید. هزینه‌ی وعده‌های غذایی در رستوران‌های لوکس ۱۱۰ یورو است.

هزینه‌ی فعالیت‌های تفریحی

در قبرس جاذبه‌های رایگانی وجود دارند که می‌توانید از آنها استفاده کنید و با این کار هزینه‌ی سفر خود را کاهش دهید. مثلا موزه‌های رایگان یا تورهای پیاده‌روی رایگان که توسط ادارات گردشگری برگزار می‌شود. هزینه‌ی ورودی موزه‌ها و گالری‌های عالی و سایر جاذبه‌ها در حدود ۵ یورو است.

میانگین هزینه‌ی روزانه

سفر ارزان: تا ۶۰ یورو

سفر میان‌رده: بین ۶۰ تا ۱۲۰ یورو

سفر لوکس: بیش از ۱۲۰ یورو

جاذبه‌های گردشگری

این جزیره‌ی کوچک، تاریخی پرفراز و نشیب دارد. امپراتوری‌های گوناگون در قرن‌های متمادی بر این جزیره تسلط یافته‌اند و هر کدام از آنها یادگاری در قبرس به جای گذاشته‌اند. بسیاری از گردشگران برای لذت بردن از سواحل شنی و آفتابی به قبرس سفر می‌کنند اما این جزیره‌ی کوچک، جاذبه‌های متنوعی دارد؛ از موزه‌ها و صومعه‌ها گرفته تا کلیساهای بیزانسی. پوشش گیاهی و جانوری منحصربه‌فرد و چشم‌اندازهای بی‌نظیر طبیعی این جزیره، فرصت فوق‌العاده‌ای را برای ورزش‌ در دل طبیعت فراهم کرده است. از این رو، مشتاقان کوه‌ نوردی، پیاده‌گردی و دوچرخه‌سواری در قبرس ناامید نمی‌شوند و به اندازه‌ی غواصان و شناگران، حتی شاید بیشتر، از سفر خود لذت می‌برند.

منطقه‌ی باستانی کورایون (Kourion)

تعداد مناطق باستانی و آثار تاریخی در قبرس بسیار زیاد است اما یکی از مهم ترین و جالب توجه‌ترین‌های آنها، منطقه‌ی باستانی کورایون است که در صخره‌های ساحلی با چشم‌انداز زیبایی از مناطق حومه و دریای مدیترانه واقع شده است. این منطقه‌ی شگفت‌انگیز بخش‌های مختلفی دارد که مشهورترین آنها تئاتر کورایون و خانه‌ی استولیوس (House of Eustolios) است. این آثار تاریخی که به خوبی حفظ و نگهداری شده‌اند، تنها گوشه‌ای از جاذبه‌های این منطقه‌ی باستانی هستند. کلیسای بیزانس با ستون‌های سقوط کرده و کف‌های موزاییک شده به شیوه‌های باستانی از دیگر جذابیت‌های این منطقه‌ی تاریخی است.

کورایون در سواحل جنوب غربی قبرس قرار دارد و یکی از آثار ثبت شده در میراث جهانی یونسکو است. قدمت این آثار تاریخی به دوران امپراتوری روم برمی‌گردد. کورایون یکی از مکان‌های چتربال سواری یا پاراگلایدینگ در قبرس است. در بیشتر روزهای سال می‌توانید پرواز با پاراگلایدر را بر فراز این منطقه‌ی باستانی تجربه کنید.

قلعه‌ی سنت هیلاریون (St. Hilarion)

یکی از زیباترین قلعه‌ی تاریخی مدیترانه، بقایای قلعه‌ی سنت هیلاریون است که با داستان‌ها و افسانه‌های زیادی گره خورده است. این قلعه‌ی باشکوه و دیدنی در کوهستان کایرنیا (Kyrenia) ساخته شده که در ابتدا یک صومعه بوده و نام خود را از نام راهبی گرفته که این مکان را برای ساخت صومعه انتخاب کرده است. این صومعه و کلیسا در قرن دهم ساخته شدند و از قرن یازدهم ساخت قلعه و برج و بارو توسط امپراتوری روم شرقی آغاز شد. این قلعه دارای سه قسمت بوده است. دو قسمت پایینی مقاصد نظامی و اقتصادی داشته‌اند و قسمت بالایی محل سکونت خانواده‌ی سلطنتی بوده است. بر فراز این قلعه می‌توانید چشم‌اندازهای فوق‌العاده‌ای از جزیره را نظاره کنید. اگر در سفر به قبرس برای بازدید از یک قلعه زمان دارید، سر زدن به قلعه‌ی سنت هیلاریون را به هیچ وجه از دست ندهید.

لارناکا

لارناکا شهری در جنوب شرقی قبرس و دسترسی به آن بسیار ساده است، این شهر با وجود اینکه گردشگاه‌های توریستی و ساحلی متعددی دارد، هنوز هم شکل سنتی و جو محلی خود را حفظ کرده است. لارناکا یکی از محبوب‌ترین مقصدهای گردشگری در قبرس است و تمام امکانات لازم برای لذت بردن از سواحل آفتابی و ورزش‌های آبی را در اختیار گردشگران می‌گذارد. یک میدان قدیمی به نام Turkish Quarter و کلیسای سنت لازاروس (St. Lazarus) جلوه‌ی دیگری به این شهر داده‌اند و به جاذبه‌های گردشگری آن تنوع بخشیده‌اند. بخش‌های مرکزی شهر تمام امکانات یک شهر مدرن را دارد در نتیجه لارناکا یک شهر کامل است که در آن انواع جاذبه‌های گردشگری را خواهید دید. دریاچه‌ی نمک در غرب لارناکا، در فصل بهار میزبان فلامینگوهای صورتی است. در نواحی حومه‌ی لارناکا می‌توانید از گشت و گذار در دهکده‌های کوچک و بزرگی که روی تپه‌ها ساخته شده‌اند لذت ببرید و جاذبه‌های گردشگری فرهنگی را تماشا کنید.

در واقع لارناکا یک مقصد گردشگری کامل است که همه‌ی گردشگران با همه‌ی سلیقه‌ها را راضی می‌کند. هم دوستداران تفریحات ساحلی از امکانات و سواحل زیبای آن لذت می‌برند و هم علاقه‌مندان به آثار تاریخی و فرهنگی، از این سفر بی‌نصیب نمی‌مانند. دوستداران طبیعت و دهکده‌های آرام هم می‌توانند تعطیلات دلخواه خود را در لارناکا بگذرانند.

کیپ گریکو (Cape Greco)

حتی در سواحل جنوبی شلوغ جزیره‌ی قبرس می‌توانید بخش‌هایی را پیدا کنید که دنج و خلوت هستند و از چشم گردشگران دور می‌مانند. کیپ گریکو یک پارک ملی ساحلی است که مسیرهای پیاده‌روی متعددی دارد که از گردشگاه Agia Napa شروع می‌شوند. پوشش گیاهی این منطقه بسیار دیدنی و جالب توجه است به خصوص گونه‌هایی از ارکیده‌های وحشی بومی که اوایل بهار گل می‌دهند. جذاب‌ترین بخش این منطقه سواحل زیبا با پس‌زمینه‌ی آب‌های لاجوردی دریا است.

دهکده‌های کوهستان ترودوس (Troodos)

کوهستان ترودوس در جنوب غربی جزیره، میزبان دهکده‌های کوچک و برگ و زیبایی است که خانه‌های سنتی و خیابان‌های سنگ‌فرش دارند. این دهکده‌ها میزبان تعدادی از زیباترین و شگفت‌انگیزترین کلیساها و صومعه‌های قبرس هستند که با نقاشی‌های دیواری زیبا تزیین شده‌اند. قدمت این نقاشی‌ها به دوران قرون وسطی برمی‌گردد. کلیساهای این منطقه علاوه بر زیبایی، از نظر تاریخی هم حائز اهمیت هستند به نحوی که ۹ تای آنها در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند. اگر برای بازدید از همه‌ی این کلیساها وقت ندارید و می‌خواهید فقط یکی از آنها را ببینید، کلیسای  Archangelos Michail را که در روستای کوچک پدولاس (Pedoulas) قرار دارد، انتخاب کنید.

فاماگوستا (Famagusta)

یکی از زیباترین شهرهای این جزیره، فاماگوستا است که در گوشه و کنار آن بناهایی به سبک گوتیک خودنمایی می‌کند. این منطقه تاریخ خونین و پرتلاطمی را پشت سر گذاشته است. مجموعه‌ای از قلعه و برج و باروهای ونیزی در اطراف شهر دیده می‌شود. در میان خانه‌های ویران منطقه‌ی قدیمی شهر، بقایای کلیساها و کاخ‌هایی دیده می‌شود که همگی نشانی از تاریخ و فرهنگ گذشته‌ی این منطقه هستند. درست در مرکز شهر و در میدان اصلی، مسجدی به نام مسجد مصطفی پاشا قرار دارد که در گذشته کلیسایی به نام Agios Nikolaos بوده است. این مسجد یکی از بهترین نمونه‌های حفظ‌ شده‌ی معماری گوتیک در این منطقه است.

بقایای کلیسای بدون سقف سنت جرج با نقاشی‌های دیواری زیبا از دیگر جذابیت‌های این منطقه برای گردشگران است. درون دیواره‌های این شهر و در کرانه‌های سرسبز، بقایایی از کلیساهای قدیمی سنت ماری و کارملیت (Carmelite) دیده می‌شود. با مینی‌بوس و از شهر نیکوزیا می‌توانید خود را به فاماگوستا برسانید و از جاذبه‌های تاریخی منحصربه‌ فرد آن دیدن کنید.

 غذا در قبرس

سفر به قبرس بدون امتحان کردن طعم لذیذ غذا های متنوع آن کامل نمی‌شود. آشپزی قبرس ترکیبی از آشپزی ترکی و یونانی و شیوه‌های سنتی آشپزی است. علاوه بر غذاهای اصیل و سنتی در قبرس می‌توانید انواع غذاهای بین‌المللی و غذاهایی از اقوام گوناگون را هم پیدا کنید اما توصیه‌ی ما این است که فرصت امتحان کردن غذاهای سنتی را از دست ندهید.

غذاهای قبرس با ذائقه‌ی ما ایرانی‌ها بسیار تناسب دارند. قبرسی‌ها در تهیه‌ی غذاهای خود از سبزیجات فراوان و غلات زیادی استفاده می‌کنند. شیر بز، انواع پنیر، زیتون، سیب زمینی و سبزیجات معطر از مواد اولیه‌ی اصلی در تهیه‌ی غذاهای قبرسی هستند.

در هر گوشه‌ای از قبرس که قدم بگذارید از شهرهای بزرگ تا دهکده‌های کوچک، غذاخوری‌هایی را خواهید دید که سوولاکی (souvlaki) سرو می‌کنند؛ کبابی که با گوشت مرغ تهیه می‌شود و آن را با نان پیتا سرو می‌کنند. معمولا همه‌ی هتل‌ها رستورانی دارند که غذاهای سنتی سرو می‌کند اما بهترین کار این است که به رستوران‌های کوچک و محلی سر بزنید و علاوه بر لذت بردن از طعم غذا، زندگی اهالی جزیره را از نزدیک لمس کنید. در این رستوران‌های کوچک می‌توانید تنوع بی‌نظیری از مزه (Meze) را امتحان کنید؛ مزه خوراکی است که معمولا به عنوان پیش‌غذا یا غذای اصلی سرو می‌شود و در کشورهای زیادی رایج است. اگر گیاه‌خوار هستید می‌توانید مزه‌های گیاهی را سفارش دهید و امتحان کنید اما در اصل مزه با گوشت یا ماهی تهیه می‌شود و ساید دیش‌های مختلفی مثل انواع سالاد، سیب‌زمینی و تخم مرغ دارد.

در ادامه با تعدادی از غذاهای قبرسی آشنا می‌شویم.

مزه: به معنای وعده‌های غذایی کوچک است. این خوراک از ترکیب چند غذا تشکیل می‌شود که هر کدام مقدار اندکی دارند. در واقع اگر می‌خواهید چند غذا را یکجا با هم امتحان کنید، انواع مزه را سفارش دهید.

کالاماری: ماهی سرخ شده است که با آب لیموی تازه طعم‌دار می‌شود.

فتا: پنیر سفید و شور که از شیر گوسفند یا بز تهیه می‌شود و در محلول آب‌نمک آن را نگه می‌دارند.

Halloumi: نوعی پنیر است که از شیر بز یا گوسفند تهیه می‌شود و نقطه‌ی ذوب بالایی دارد. آن را معمولا سرخ کرده یا کباب کرده مصرف می‌کنند. این پنیر را در ساندویچ‌ها و سالادها به کار می‌برند.

Horiatiki Salata: نوعی سالاد یونانی است که با گوجه، خیار، فلفل سبز، پنیر فتا، زیتون و روغن زیتون و سرکه تهیه می‌شود.

حموص (Hummus): نوعی دیپ است که با نخود و ارده تهیه می‌شود. این غذا در اصل لبنانی است و به عنوان بخشی از سینی‌های مزه سرو می‌شود.

تاهینی (Tahini  ): تاهینی یا ارده از دانه‌های کنجد کوبیده شده به دست می‌آید که آن را هم به عنوان دیپ و هم به عنوان ماده‌ی اولیه برای تهیه‌ی برخی غذاها استفاده می‌کنند.

Tirokafteri: نوعی دیپ پنیری پر ادویه و تند است.

لیست شهرهای دیدنی